skip to content

Docenten

Docenten en medewerkers van de AvKH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast de vaste medewerkers zijn er nog een aantal specialisten die zo af en toe één vak doceren zoals psychiatrie, ontwikkelingspsychologie en gezondheidsrecht. Hieronder vind je een overzicht van alle docenten

Foto´s Yvette Copoolse 2022

Harry Andringa

Harry Andringa

Medische vakken, pathologie  

 

In 1989 afgestudeerd als basisarts met huisartsgeneeskunde als bijzonder aandachtspunt. In 1993 afgestudeerd aan de artsenopleiding voor homeopathie van de VHAN (inmiddels AVIG). Naast een eigen praktijk voor integrale geneeskunde en klassieke homeopathie is hij tot 2022 werkzaam geweest in het medisch onderwijs, de laatste jaren als coördinator bij een opleiding voor Master Physician Assistants. Homeopathie is een prachtig vak waarbij het zelfherstellend vermogen van alles wat leeft centraal staat. Het op energetische wijze kunnen beïnvloeden van dit vermogen is een van de grote raadsels van de levende natuur en daarmee een blijvende uitdaging om hier invloed op uit te mogen oefenen. Door een bijdrage te leveren aan het onderwijs aan deze opleiding geven we de alsmaar uitbreidende kennis van deze prachtige methode door aan de volgende generaties.

 

 

 

 

Catja Broekhoff

Catja Broekhoff

Studentencoach

Catja is sinds het schooljaar 2020 – 2021 werkzaam als studentencoach bij onze opleiding. Als afgestudeerd klassiek homeopaat en coach vormt zij de schakel tussen de docenten en de studenten. Catja voert intake- en voortgangsgesprekken met onze studenten. Daarnaast kun je ook bij haar terecht als er problemen zijn met je studievoortgang. Samen kijken jullie dan naar de oorzaken hiervan en brengen jullie de mogelijke oplossingen in kaart. “De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in verschillende vakgebieden en verschillende functies, o.a. als communicatiespecialist, Eigen-Kracht coördinator, klassiek homeopaat en coach in mijn eigen praktijk en kort als docent aan de AvKH. Mijn hart ligt bij het voeren van inzicht gevende gesprekken en het coachen en begeleiden van mensen. Daarnaast word ik heel blij van het faciliteren van andere mensen en het organiseren en coördineren van werkzaamheden en projecten. Ik heb er ontzettend veel zin in om als studentcoach bij de AvKH mijn steentje bij te dragen aan het opleiden van goede therapeuten en goede homeopaten. Daar zet ik mijn kennis, (levens)ervaring en enthousiasme voor de klassieke homeopathie graag voor in!”

Ton Couwenbergh

Ton Couwenbergh

Medische vakken

Ton heeft geneeskunde gestudeerd in Nijmegen en is in 1984 als arts afgestudeerd. Na twee jaar als arts-assistent in een ziekenhuis te hebben gewerkt (voornamelijk op de afdelingen eerste hulp, chirurgie en verloskunde) en een jaar als arts bij de bloedbank koos hij ervoor om de richting van de complementaire geneeskunde op te gaan. Naast een studie acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde en vervolgens orthomoleculaire geneeskunde is hij bijna 21 jaar werkzaam geweest in zijn natuurgeneeskundige praktijk.

Al vele jaren heeft Ton een passie voor het onderwijs: al vanaf 1990 verzorgt hij lessen in de medische basisvakken aan verschillende natuurgeneeskundige opleidingen. Het is elke keer weer een leuke uitdaging om de soms ingewikkelde ziektepatronen helder en begrijpelijk uit te leggen en zo bij te dragen aan de verdere professionalisering van de alternatief geneeskundigen.

Ton is sinds 2008 verbonden aan de Academie als docent medisch vakken.

Bea Dijkman

Bea Dijkman

Homeopathievakken

Bea is 2008 afgestudeerd als klassiek homeopaat aan het Kent College, de voorloper van de AvKH. Vanaf 2008 heeft ze haar homeopathie praktijk gecombineerd met haar baan als onderwijskundige en onderzoeker in het HBO.

"Van jongs af aan hebben natuurlijke geneeswijzen al mijn interesse. Het inspirerende van de homeopathie is de holistische kijk op ziekte en gezondheid en de individuele aanpak. Het is elke keer weer prachtig om te zien hoe mensen met een goed gekozen middel geholpen kunnen worden"

"Met het lesgeven aan de AvKH komen voor mij twee werelden samen, die van homeopathie en die van onderwijs en ontwikkelen. Mooi om zo bij te kunnen dragen aan het opleiden van nieuwe collega homeopaten en de verspreiding van de homeopathie."

 

Fred Elbers

Fred Elbers is onze docent Gezondheidsrecht.
Hij is van huis uit antropoloog en is 33 jaar hoofddocent geweest aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Als docent was hij verantwoordelijk voor de medische ethiek, het beleid van de gezondheidszorg in Nederland, paradigma´s van medische systemen en gezondheidsrecht.
Hij zegt zelf "Kennis over gezondheidsrecht is een absolute voorwaarde voor elke professionele therapeut. Je hebt er dagelijks mee te maken. Belangrijk en boeiend!"

Fred weet een, op zichzelf wat lastig en wat saai vak als gezondheidsrecht, boeiend te maken en ons doen inzien dat kennis van onze rechtspositie essentieel is om goed als zelfstandig therapeut te functioneren.

 

 

Dorotee Fleuren

Dorotee Fleuren

Homeopathievakken, praktijkbegeleiding, supervisor, pr.

Dorotee is sinds 1986 werkzaam als klassiek homeopaat. Ze heeft haar opleiding gevolgd in Bloemendaal-Haarlem aan de Academie voor Natuurgeneeskunde Hippocrates. Daar heeft ze naast klassieke homeopathie ook de lessen medische astrologie en irisdiagnose gevolgd. In 1988 verhuisde ze naar Zwolle en zij werkt daar nog steeds in een groepspraktijk met verschillende disciplines. Ze vindt het prettig om gezamenlijk in een pand te werken, het verruimt haar blikveld. Daarnaast vindt ze het ook erg praktisch om bepaalde lasten gezamenlijk te dragen. Van 1989 tot en met 2008 heeft ze lessen irisdiagnose gegeven aan de HvNA, Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen te Arnhem, en ze gaf daar lessen klassieke homeopathie van 1995 tot en met 2008. Ze geeft sinds 2003 les aan de Academie voor Klassieke Homeopathie.

"De kennis en ervaring die ik ondertussen in de praktijk heb opgedaan, geef ik graag door. Homeopathie betekent veel voor mij. Ik ervaar het als een manier van leven, respect leren hebben voor jezelf en daarmee voor iedereen en alles om je heen. Als hulpverlener vind ik het erg belangrijk dat je de mens als uniek en eenheid kunt zien. Vandaar dat naast een juist gekozen homeopatische remedie een goed gesprek erg belangrijk is."

Karin Hoven-Cazemier

Karin Hoven-Cazemier

Persoonlijke ontwikkeling, gesprekstechnieken, homeopathievakken, praktijklessen

Ik ben afgestudeerd als klassiek homeopaat in 2009 aan de AvKH. Toen nog het Kentcollege in Meppel. Daar kijk ik met heel veel warmte en plezier op terug. Ik heb een eigen praktijk aan huis als klassiek homeopaat. Die praktijk bevindt zich in het mooie Steenbergen, een klein dorpje in de kop van Drenthe. Ik ben van huis uit maatschappelijk werker en ben werkzaam geweest op verschillende afdelingen maatschappelijk werk in het ziekenhuis. De wirwar van protocollen en weinig echte tijd voor mensen en hun verhaal, maakte dat ik daarmee gestopt ben en homeopathie ben gaan studeren. En wat een verademing was dat! Ik merk dat het maatschappelijk werker zijn een fijne basis is voor het vak van klassiek homeopaat. En dat de combinatie van deze twee een hele waardevolle is. Ik probeer in mijn vak bruggen te slaan met andere behandelaars en op die manier mensen op een fijne manier helpen op hun weg om  lichamelijk en emotioneel weer beter in balans te komen.

Homeopathie is voor mij het mooiste vak dat er is. Met ongekende mogelijkheden. En ik deel die kennis graag!

 

Marlous de Klerk

Marlous de Klerk

Docent Voeding, PR/ Marketing

Marlous is natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut en heeft een eigen praktijk. Ze geeft daarnaast les aan een tweetal opleidingen.

Van oorsprong heeft ze internationaal management gestudeerd en is ze werkzaam geweest als product marketing manager, de reden waarom ze de lessen PR en Marketing geeft in de praktijkjaren, ter voorbereiding van het opzetten van je eigen praktijk. 

Bovendien geeft Marlous met veel plezier en enthousiasme de lessen voeding. Voeding vormt een prachtige aanvulling op de homeopathie. En zoals Hippocrates lang geleden al zei met de wijze woorden:

"Laat voeding uw medicijn zijn en het medicijn uw voeding’"

Hippocrates.

Marlous maakt deel uit van het team van de AvKH sinds maart 2017.

Anne Müller

Anne Müller

Secretariaat

Anne Müller is al jaren onze steun en toeverlaat op het secretariaat. Zij verzorgt alle administratieve zaken, heeft contact met studenten, drukt de syllabi af, enzovoort. Ze heeft in het verleden een aantal jaren het vak voeding gegeven en de catering verzorgd voor de opleiding.
Anne is zelf lang onder behandeling geweest van verschillende homeopaten en zij heeft in het verre verleden ook een aantal jaren homeopathie gestudeerd. Ze heeft haar kinderen met homeopathie grootgebracht en heeft zelf aan den lijve ondervonden hoe krachtig homeopathie kan werken.

Zij zegt daar zelf over:

"Vanaf het eerste moment dat ik hoorde over homeopathie tijdens mijn HBO-V opleiding in 1981, wist ik dat homeopathie belangrijk voor mij zou gaan worden".

 

Franc Müller

Franc Müller

Homeopathievakken, coördinator theoriejaren, studieleiding, supervisor

Franc heeft al een lange weg in de homeopathie afgelegd. Hij kreeg op jonge leeftijd (23) een ernstige vorm van suikerziekte. Door intensieve samenwerking met een homeopaat is hij daarvan genezen. Na het genezingsproces is hij muziektherapie (Jelburg in Baarn), klassieke homeopathie (de Michaelische School voor Geneeskunst in Den Hout), psychosynthese en NLP gaan studeren. 

Inmiddels is hij in zijn eigen praktijk al sinds 1990 actief als homeopaat, gespreks- en muziektherapeut. Sinds 1991 geeft hij in beide vakgebieden (muziektherapie en homeopathie) gastlessen op verschillende beroepsopleidingen. Van 2002 tot en met 2006 is hij ook als docent anatomie en fysiologie aan een opleiding voor traditionele Chinese geneeskunde verbonden geweest. Daarnaast hielp hij mee de Vrije School Bovenbouw in Meppel vorm te geven, onder andere als muziek- en biologieleraar.

Sinds 2000 is Franc werkzaam als docent aan de Academie voor Klassieke Homeopathie en staat hij na het terugtreden van Jeroen Morssink in september 2007 samen met het docententeam aan het roer.

"Vanaf het moment dat ik zelf ernstig ziek werd, besefte ik dat homeopathie een onvoorstelbaar krachtig instrument is om een mens te helpen zichzelf te ontwikkelen en te genezen. Hoe langer en meer ik met mensen werk, hoe meer ik doordrongen raak van ontzag en respect voor de wijsheid die aan het organisme de mens ten grondslag ligt. Met geduld en liefde tracht ik steeds dieper door te dringen in die geheimen. Mijn taak is om zo veel mogelijk kennis te vergaren en die te verbinden met mijn ervaring, zodat ik meer kan waarnemen van de totale mens en mijn patiënten beter kan helpen. Door mijn ervaringen en inzichten te delen met studenten hoop ik hun een lange zoektocht te besparen en komen zij mogelijk weer een stap verder om betere genezers te worden.

In mijn werk word ik nog steeds sterk geïnspireerd door de inzichten vanuit de fenomenologie, het drie- en viergelede mensbeeld, de humanistische psychologiën en natuurlijk Hahnemann."

Tineke Priester

Tineke Priester

Homeopathievakken, persoonlijke ontwikkeling, supervisor

Tineke studeerde in 1998 af aan de School voor Homeopathie in Amersfoort.

"Van jongs af aan heb ik interesse gehad in genezen én in andere culturen, dus aanvankelijk dacht ik dat mooi te kunnen combineren in een studie culturele antropologie. Na een jaar besloot ik dat ik liever praktisch dan observerend bezig ben en begon ik aan een studie natuurgeneeskunde in Hilversum. Hier heb ik onder andere veel geleerd over voeding en me ook verdiept in de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM).

Uiteindelijk bleek daar dat homeopathie voor mij de juiste geneeswijze is, omdat in de klassieke homeopathie het psychologische aspect van de mens zo mooi wordt uitgediept. In 1998 heb ik mijn studie homeopathie voltooid in Amersfoort. Naast een praktijk als klassiek homeopaat ben ik me, naast homeopathie, blijven verdiepen in andere geneeswijzen en manieren van denken en voelen. Dit resulteerde onder andere in cursussen lichaamswerk, astrologie, dromen en reiki. Het is mijn drijfveer om patronen en samenhangen in de dingen te ontdekken." 

Irene Sporre

Irene Sporre

Docent psychiatrie

Irene is werkzaam als Psychiater en sinds 2017 aangesloten bij de AvKH als docent Psychiatrie.
Na het afronden van de opleiding Geneeskunde aan de VU in Amsterdam is ze zich enkele jaren later gaan specialiseren tot Psychiater. Ze specialiseerde zich na het afronden van de opleiding verder op het gebied van Persoonlijkheidsstoornissen en Peripartum-psychiatrie (zwangerschapsgerelateerde psychiatrie).

‘’Mooi aan de Zwangerschapspsychiatrie vind ik de gelaagdheid van de problematiek, zowel in relatie tot de omgeving maar ook tot het lichaam, de hormonen en het belangrijkst: de band met de baby in de buik. De context en samenhang van klachten, deze begrijpen en behandelen in brede zin is iets wat mij erg aanspreekt aan het vak.
Buiten het feit dat het vak psychiatrie een verplicht onderdeel is van de MBK-vakken is er in de homeopathie veel aandacht voor het psychologische aspect en belang van de context, wat maakt dat ik denk dat het vak psychiatrie een waardevol vak binnen de opleiding is’’.

Ervaring en affiniteit met homeopathie deed zij ‘aan den lijve’ op in haar jeugd met een moeder als Klassiek Homeopaat.
''Als docent geven, kennis overdragen maar ook uitwisselen, mij energie. Mijn lessen zijn dan ook interactief met aandacht voor eenieders eigen context.''

Judith Staats

Judith Staats

Homeopathievakken

Afgestudeerd aan de Academie voor Klassieke Homeopathie te Zwolle in 2019 maakt dat Judith nog groen is in het vak. Zij heeft een praktijk in een gezondheidscentrum midden in de stad Groningen. Daarvoor deed zij vanaf 2003 ruime ervaring op als (medisch) hulpverlener binnen binnen de (geestelijke) gezondheidszorg. Al sinds haar studie heeft ze doorlopend met enthousiasme cursussen en lezingen over homeopathie gegeven, en vanaf 2022 doceert ze aan de AvKH.
 

"Naast het gezinsleven wat voor mij een bron van trots en vreugde is, adem ik homeopathie en alles wat daaraan verwant is. Wat mij zo aanspreekt is de grote impact die deze holistische geneeskunst kan hebben met zo weinig middelen. Dit ervaar ik op persoonlijk vlak en ook bij de mensen die ik begeleid in mijn praktijk. Daarnaast zie ik dit gebeuren in het werk met hele gemeenschappen zoals bij de ARHF, een organisatie werkzaam in onder andere Afrika waar ik als vrijwilliger bij betrokken ben."

 

Sandra Terlouw

Sandra Terlouw

Docent anatomie en fysiologie

 

Ik ben Sandra Terlouw, natuurgeneeskundig therapeut. Jarenlang leidde ik een praktijk voor fysiotherapie, maar ik wilde meer doen voor mensen en hun lichamelijk welzijn. Naast diverse scholingen binnen de fysiotherapie en modules osteopathie, ontwikkelde ik mijn inzichten verder via studies in (orthomoleculaire) voedingsleer. En na het afronden van de opleiding voor natuurgeneeskunde ontdekte ik dat er nog veel meer mogelijkheden zijn voor structurele verandering in je gezondheid. Ik heb sinds 2017 een praktijk in Amersfoort, Yaia - Praktijk voor natuurgeneeskunde in Amersfoort.

Ook ben ik docent MBK-anatomie/fysiologie. Bij anatomie en fysiologie gaat het om begrijpen dat het menselijk lichaam is opgebouwd uit verschillende losse onderdelen die continue met elkaar in verbinding staan. Hoe werken deze losse onderdelen? En hoe werken ze samen? Leer begrijpen dat wanneer er ergens iets verandert, dit gevolgen heeft voor het hele lichaam. Het is een essentieel onderdeel van de opleiding; mede om een verbinding met de reguliere gezondheidzorg te kunnen maken. Deze verbinding maak je door dezelfde taal te spreken, elkaars visie op ziekte en gezondheid te respecteren, de grenzen van je vakgebied te erkennen en te weten hoe de reguliere gezondheidszorg werkt.

Up